Tao meditacija – potovanje v notranji temelj miru

Taoistično načelo se namreč glasi, da moramo od rojstva do smrti vse svoje življenje prebiti brez bolezni in bolnih energij – mar ni to nekaj, česar si vsi želimo? Morda zveni nemogoče, ampak že več tisoč let dokazi govorijo v podporo taoističnim metodam.

Meditacija v resnici pomeni »umiritev duha«.

Večina meditacijskih tehnik, ki se danes poučuje, izbira ali Zen – meditacijo ali Mantre, da bi se doseglo to stanje. Pri Zen meditacija »sedečem pogrezanju« se tako dolgo meditira pred golo steno, dokler se duh ne izprazni in doseže stanje čistega zaznavanja – tudi če se to doseže po 20 letih. Pri mantra meditaciji se duh ritmično umirja s pomočjo zvokov ali svetih slik. Po tisočih ponavljanjih prične telo vibrirati ma višji frekvenci.

Ezoterična meditacija taoizma je drugačna. Ta ne temelji na popolni izključitvi toka misli, temveč temelji na kroženju energije qi znotraj določenih kanalov v telesu. Preko teh kanalov se lahko qi – tudi znana kot prana, moč semena ali jajčnikov, tople energijski tok ali kundalini – vodi v višje energijske centre ali čakre. Skrivnost, kako se dopusti tej qi kroženje v telesu, se je na Kitajskem tisočletja prinašala z ustnim izročilom.

MIRNA DUHOVNA NARAVNANOST IN 36 GLOBOKIH VDIHOV BO UMIRILO VAŠ DUH IN SPROSTILO VAŠE TELO.

TAO – REVITALIZACIJA QI ENERGIJE

Taoistične notranje vaje usmerjajo našo naravno moč proti določenim žlezam in notranjim organom, kar stimulira organizem, uravnoveša nivo energije in izboljšuje delo notranjih organov, s čimer se zdravijo in preprečujejo bolezni. Skratka dolgo življenje je prvi cilj notranjih taoističnih vaj.

Poznamo tri kategorije notranjih taoističnih vaj:
Prva kategorija vključuje vaje, s katerimi se učimo pravilnih položajev telesne drže so: pet vaj po vzoru na živali, osem brokatnih vaj, dvanajst vaj pomlajevanja za kite in mišice in dvanajst vaj za živce. Tem so dodane še osnovne vaje Jelen, Žerjav in Želva.

Druga katerogija obsega vaje meditacije po meridianih in vaje taoistične kontemplacije (notranji nasmeh, mikrokozmična orbita). Meditacija po kanalih pretoka energije po telesu, bolj natančno povedano – po meridianih, nam omogoča, da sledimo toku energije ter jo enakomerno razporedimo po organizmu. Tako se um, telo in duh popolnoma združijo in počutimo se kot prerojeni (Ma Wang Dui).

Tretja kategorija notranjih vaj je utemeljena na dihalnih tehnikah, ki telo polnijo z energijo. Z uporabo teh tehnik telo vsrkava energijo skozi akupunkturne točke, ki so nad meridiani, ki prepredajo telo. Je energijsko dihanje je življenjska pomembno saj ustvarja in krepi samozdravljenju in ustvarja nevidne vezi z energijo celotnega vesolja.

SKRIVNOST NOTRANJEGA SMEHLJAJA

Tako kot nam v svoji sobo uspe ustvariti tiho in mirno vzdušje, lahko enak mir in tišino ustvarimo v sebi. Ne zadošča, da meditacijska soba ustreza le pogojem meditacije. Dokler je vaša čeljust stisnjena in zategnjena, tilnik in hrbet toga, ramena napeta ali pa se upira želodec, vam ne bo uspelo krožiti s Qi energijo in vzpostaviti mikrokozmično orbito.

Popolna tišina se ne doseže s tem, da preprosto sprostimo napete mišice in umirimo drhteče živce. Za dosego globokega in trajno sproščenega stanja, moramo ustvariti občutek miru v naših najbolj globokih telesnih delih. Le če so naši življenjsko pomembni organi, srce, pljuča, jetra, ledvice in želodec, živčni sistem in krvotok sproščeni, potem je vedra tudi naša duša. Stari taoistični mojstri so odkrili preprosto skrivnost, kako ogovoriti notranje organe – notranji smehljaj. Pravi smehljaj prinese neverjetno moč. Človek, ki se mu nasmehnete, se počuti dobro in sprejeto. Tudi rastline, ki se jim smehlja, čutijo ljubečo naklonjenost in dobro uspevajo.

Pravi smehljaj je znak ljubezni, izročilo energije. Deluje ogrevajoče in zdravilno kot glasba. Človek, ki se ne zna smejati, je kot kitara, na katero se nikoli ne igra. V stari Kitajski so taoisti učili, da trajni notranji smehljaj, smehljaj samemu sebi, zagotavlja zdravje, srečo in dolgo življenje. Zakaj? Če se nasmehnete sebi, je kot da bi se skopali v ljubezni: samemu sebi ste najboljši prijatelj. Kdor živi z notranjim smehljajem, živi v harmoniji sam s seboj. Zahodna kultura stalno meče sence na našo ljubezen, ker je svet poln nasilja in samouničevanja. Ogroženi smo s prekomernim izkoriščanjem zdravil in nuklearnim uničenjem. Nekje, nekoč smo zahodnjaki izgubili izpred oči Tao-svet naravne hvaležnosti in harmonije. Prelomili smo naravni življenjski tok in s tem moč, da bi sami sebe zdravili.

V glavi se nam vrti od preobilja informacij, s katerimi nas bombardirajo televizija, računalniki, časopisi. Prepuščeno nam je, da vse te informacije predelamo v za nas prebavljivo obliko. In ker je ta proces v takšnem obsegu postal težak, smo ločili naš duh od telesa. Našo celotno energijo porabimo za to, da predstavimo svojo zunanjost, grdo pa ravnamo s svojo notranjostjo, s tem da se nepravilno hranimo, pijemo, kadimo in – kar je najslabše – samo sebe ne ljubimo. In potem smo šokirani, če iz jasnega neba naša pljuča doživijo kolaps, naša ledvica odpovejo, ali pa se nam reče, da imamo raka.

Naši organi delajo 24 ur, tudi takrat, ko spimo ali meditiramo.

Z vajo notranjega smehljaja pričnemo z očmi. Naše oči so povezane z vegetativnim živčnim sistemom (simpatični in parasimpatični živčni sistem).

Oba sistema sta povezana z vsakim organom in z vsako žlezo telesa. Povezava med očmi in živčnim sistemom kontrolira celotni spekter emocij in direktne fizične reakcije. S tem, ko sprostite svoje oči s pomočjo notranjega smehljaja, osvobodite svoj duh napetosti, ki obvladujejo celotno telo. Bistveno taoistično mnenje je, da vizualna sprostitev in sposobnost koncentracije pogojujeta druga drugo.

Lahko se smehljate vsem organom.

Če ste sproščeni i srečni in se smehljate v sebe, producirajo vaši organi izloček, ki je podoben medu. Če vas je strah, ste živčni in vzburjeni, se bodo namesto tega proizvajale toksične substance.

Notranji smehljaj olajša vašim organom delo in jim pomaga, da funkcionirajo bolj učinkovito. Nikar ne pozabite: vaši organi trdo delajo. Dnevno morajo prečrpati in očistiti več 100 litrov krvi, itd.

Z notranjim smehljajem uglasite svoje organe z veseljem.

ZAKLJUČEK:

Notranji smehljaj vam daje ljubezen, kjer jo najbolj potrebujete – doma. Vaše telo je vaš dom, ker v njem živite, ne glede, kje se trenutno nahajate. Naučite se, da gledate na svoje telo kot na družbo trdno delujočih predanih sodelavcev, ki ostajajo neznani in pogosto preobremenjeni. Naučite se ravnati z njimi, kot da bi bili vaši lastni otroci, ki potrebujejo spoštovanje in naklonjenost. Nobenega ne izpustite in v najkrajšem času boste videli, kaj pomeni biti ljubljen in kaj pomeni energija ljubezni. Delajte to brez izjeme in vaš svet se bo razcvetel. Prebivalci vašega notranjega sveta, vaši življenjsko pomembni organi, kosti, kri, možgani itd. vam bodo podarili novo telo. Z vsakim človekom in z vsako stvarjo boste zmogli ustvariti novo razmerje na miren in ljubeč način.

Smehljajte se sebi, kamorkoli greste, smehljajte se vsemu, kar srečate!

ŠEST ZDRAVILNIH ZVOKOV

Šest zdravilnih zvokov tvori osnovno tehniko sproščanja, pri kateri se s preprostimi gibanji rok in specifičnimi zvoki vadi ohlajajoč učinek na organizem. Ti zdravilni zvoki povzročajo vibracije v odgovarjajočem organu in gibanje rok v povezavi s pravilno držo vodi iz telesa vročino in pritisk. Povečan pretok QI-ja skozi organe pomaga zmanjševati prebavne motnje in glavobole, pelje k zdravemu spanju, zmanjšuje nagnjenost k stresu in povečuje vitalnost.

Uporaba šestih zdravilnih QiGong zvokov za zdravljenje notranjih organov jeter, srca, vranice, pljuč, ledvic in trojnega grelca.

Nečisti Qi, ki nastaja zaradi zunanjih patogenih elementov (hrane, zraka, vode, podnebnih razmer) in internih patogenih elementov (negativnih čustev, negativnih prepričanj), lahko očistimo s šestimi zdravilnimi zvoki. Vzorci disharmonije v organih lahko nastajajo tudi zaradi delovne izgorelosti in stresa.

 1. Pljuča – debelo črevo – nos, zvok SSSSSSSS/bela
  Odpravlja tesnobo, raztresenost, depresijo, žalost. Krepi pogum, pravičnost, odpuščanje…
  Sssssssssss naj nas spremlja na vsakem koraku!
 2. Ledvice – mehur – ušesa; zvok FUUUU (kot bi upihnili svečo)/modra
  Odpravlja strah, stres, utrujenost, tarnanje, paranojo. Budi nežnost, mir, budnost in tišino.
 3. Jetra – žolčnik – oči, zvok ŠŠŠŠŠŠŠŠ/zelena
  Odpravlja jezo, ljubosumje, razočaranje, krivdo, zamero, nervoznost, agresijo, impulzivnost … Krepi občutke prijaznosti, dobrote, fantazije, odločnosti in ustvarjalnosti.
 4. Srce – tanko črevo – jezik, zvok HHAA/rdeča
  Odpravlja nepotrpežljivost, sovraštvo, aroganco in vznemirjenost, ihto, muhavost in krepi spoštovanje, samozavest, skromnost, ljubezen, radost in veselje ter (samo)spoštovanje.
 5. Vranica – želodec – trebušna slinavka – usta, zvok HHUUU/rumena
  Odpravlja skrbi, samopomilovanje, vznemirjenost, razglabljanje. Krepi občutke odprtosti, sočutja, poštenja, spontanosti, stabilnosti in iskrenosti.
 6. Trodelni grelec – osrčnik – sredina možganov (hipotalamus), zvok HHIIIIII
  Umirja vročino in odpravlja nespečnost. Ohlaja, umirja in krepi občutke jasnosti in lahkotnosti.POZOR:
  Zvoke je potrebno izvajati v pravilnem zaporedju in sicer: pljuča – ledvice – jetra – srce – vranica – trodelni grelec.

QI – SAMOMASAŽA

Taoisti so bili namreč videti neverjetno mladostni, saj so se vsakodnevno povezovali v vesoljem in Zemljo ter tako obnavljali svoje zaloge energije či. Poleg tega pa sistem samomasaže deluje, ker odpravlja zapore v čutilih in organih ter na meridijanih, ki jih lahko imenujemo tudi energijski kanali. Po taoističnem prepričanju organi shranjujejo in tvorijo negativna in pozitivna čustva, zato je za njihovo zdravje dobro izvajati či samomasažo, saj jih tako poživimo in prečistimo, s čimer v življenje vnašamo pozitivne spremembe.

Ta taoistična metoda pomlajevanja in samozdravljenja z rokami izkorišča predvsem notranjo energijo, da se ojačajo in pomladijo čutila, zobje, koža in notranji organi. Pri tej tako preprosti kot učinkoviti masažni tehniki se uporabi QI-ja tudi blage zunanje dražljaje, da bi se premagalo bolezni in v starosti povzročene energetske blokade in cone stresa. Ta pomlajevalna metoda se nanaša na taoistični klasični tekst o notranji meditaciji, ki ga je sestavil Rumeni cesar pred 5000 leti.

Če boste izvajali predstavljene vaje in sledili dnevni rutini, za katero boste potrebovali le pet do deset minut, lahko okrepite svoje čute – najobčutneje vid, sluh in okus –, razstrupite notranje organe in žleze, laže nadzirate negativna čustva, olajšate stres in zaprtje ter si izboljšate polt, zobe in dlesni ter vsesplošno odpornost.

Namaste