TaoChi blog

TaoChi blog 2019-01-05T19:03:12+00:00

   Pomembno je vedeti in ozavestiti to, kaj želimo?

 

Moj blog je le spodbuda k opazovanju svoje notranjosti in občutenju sebe, ter svojih misli. Moja želja ni, da bi se vsi začeli ukvarjati s Qigongom, saj vsak zase ve, kaj želi in kaj ga privlači,

morda joga, tek. Predvsem pa razviti zavedanje, ali ga njegove izbire notranje osrečujejo.

Vsem, ki na kakršenkoli način iščete notranjo harmonijo, želim, da odkrijete gibanje svojega telesa, ki je nežno, mehko in sproščeno, da uživate v življenju, živite čutno in sočutno, da je vsak vaš korak zanesljiv in lahek, da občutite stabilnost, ki jo daje vaša povezanost ne samo z materjo Zemljo, ampak s celotnim vesolje. Naj vas vodi vaš notranji občutek povezanosti in notranje moči srca.

Kristina

_________________________________________________________

04.07.2018

Kako uravnovesim Yin in Yang?

Tok meridijanov

Poučimo se kako tečejo Yin in Yang meridijani energije skozi telo. Yin v telesu teče po meridianih ali energijskih kanalih navzgor proti glavi, je hladna, ženska, umirjena energija in Yang kot aktivna moška energija v nasprotni smeri proti zemlji. Sta diametralno nasprotje, se dopolnjujeta in nikoli izključujeta.

Povezava z zemljo in  nebom in lastno prisotnostjo

Zelo enostaven način, kako uravnovesimo Yin in Yang energiji je, da se na sončen dan, pa čeprav zunaj piha odpravim ven v naravo, po možnosti najdemo miren kraj, se sezujemo in bosi obrnemo z obrazom proti soncu. Lahko delamo tudi solarno qigong. Noge morajo biti na tleh in najbolje je, da ste v stiku s travo ali zemljo in ne stojite na skalah ali betonu. Roke položimo na spodnji Dan Tien (trebušni del pod popkom) in dihamo s trebuhom. Čim bolj sproščeno, skozi nos. Konico jezika imam na vrhu neba. Odvečni Yang začne teči navzdol in tako se uravnovesi zastoj v območju glave, kjer jenakopičena odvečna miselna energija in v območju prsi ali trebušne prepone v obliki čustev (»slabih in dobrih«). Hkrati zemeljska Yin energija steče v ta območja, v organe in tkiva in jih pohladi, nahrani in ponovno poveže z naravo.

_________________________________________________________

31.maj 2018

Dobro počutje v obilju poletja

Legendarni Rumeni cesar, ki velja za utemeljitelja tradicionalne kitajske medicine, je o sezoni poletja v svojem starodavnem besedilu v interni medicini zapisal:

«V treh mesecih poletja je obilo sonca in dežja. Nebeška energija se spušča in zemeljska energija dviguje. Ko se ti dve energiji združita je vzpostavljen odnos med nebom in zemljo, ki se kot rezultat reflektira v dozorenosti rastlin, medtem ko živali, cvetje in sadje prikažejo svoje obilje.« Dodal je tudi:«Lahko se prepustimo spancu nekoliko kasneje v tem letnem času, a še vedno vstajamo zgodaj. Vzdržati se moramo jeze in ves čas ostati telesno aktivni, da bi preprečili pore pri zapiranju in stagniranje Qija. S spolnimi odnosi se ne sme pretiravati, čeprav si lahko privoščimo več kot v drugih letnih časih. Za čustveni svet je pomembno, da smo srečni in lahkotni ter se ne držimo zamer, saj le tako lahko energija prosto teče.«

Besede so bile zapisane pred štiri tisoč leti, a še vedno ostajajo aktualne, polne modrosti in so predstavljene na preprosti način.

ELEMENT OGENJ OSVETLJUJE NAŠE NOTRANJE BITJE.

_________________________________________________________

15. februar 2018

Zaobljube v obdobje elementa lesa – pomlad!

Če ste kot večina ljudi v 21. stoletju, potem svoje zaobljube sprejmete v januarju.

Zelo redko delujejo, vendar želite vztrajati in vztrajate morda do 20. januarja.

Ne skrbite, ker niste vztrajni. Stopnja neuspeha pri novoletnih zaobljubah je okrog 90 %.

Kaj, če bi vam rekla, da problem ni bil v vaši šibki moči volje, temveč je težava “času” v katerem se odločamo za zaobljube.

Obstaja boljši način za oblikovanje zaobljub – metoda, ki temelji na modrosti starih kitajskih mojstrov, ki so odkrili qigong, akupunkturo in feng shui.

Če želite izvedeti več o tej metodi, je ta članek pisan za vas.

 

Kaj je zaobljuba? Da nek cilj v popolnosti izpelješ do konca.

 

Že stari Babilonci so se zaobljubljali svojim bogovom na začetku vsakega leta, da bi se vrnili izposojeni predmeti in poplačali svoje dolgove. Rimljani so vsako leto začeli z zaobljubami bogu Janusu, po katerem je imenovan mesec januar.

Z drugimi besedami, zaobljuba je preprosta odločitev, ki vodi k vztrajnemu dejanju.

Čeprav po navadi povezujemo zaobljube z novim letom, jih lahko naredimo kadar koli v letu, le pravi čas mora biti zanje.

Dejansko je januar najslabši mesec za zaobljube!

To je dobra novica, saj še letos ni prepozno, tudi če vam ni uspelo postaviti zaobljubo za letošnje leto.

Stari kitajski pristop:

Da bi bolje razumeli naš neuspeh pri novoletnih zaobljubah, si oglejmo  antične kitajske paradigme petih elementov.

Ko pogledate skozi to lečo časa, ne boste razumeli le, zakaj so vaše zaobljube bile neuspešne v preteklosti, vendar boste nemudoma razumeli, kako lahko svoj neuspeh preusmerite v uspeh.

Teorija petih elementov je filozofija, ki je bistvena za mnoge kitajske umetnosti, med njimi qigong, tai chi chuan, akupunktura, zeliščna zdravila, terapevtska masaža in feng shui.

Saj ste že slišali, da ima teorija 5 elementov “babico”.

Izgleda takole:

To je simbol teorije Yina in Yanga in je tesno povezano s teorijo petih elementov.

Oglejte si barve okoli ikone Yina-Yanga zgoraj? Te dejansko predstavljajo pet elementov.

Ta teorija je temelj tradicionalne kitajske medicine, zato je zelo pomembna.

Na srečo pa ne potrebujete globokega razumevanja petih elementov, da bi imeli koristi od njega.

 

Če težite k življenjski harmoniji, v bistvu sledite teoriji Yina in Yanga, princip ženskega in moškega v nas; ravnovesje med družino ,delom in samim seboj.

Hitra zgodovina petih elementov

Najprej morate razumeti, da pet elementov dejansko niso elementi. To ni periodična tabela, ki vsebuje elemente, kot so vodik in kisik.

Stari kitajski mojstri niso verjeli, da je bil kozmos sestavljen iz samo 5 fizičnih elementov.

Kitajski izraz Wu Xing (五行) je resnično težko prevajati. Tukaj je pol ducat prevodov, za katere upam, da vam bodo pomagali pri širšem pogledu:

 

Pet elementov

Pet faz

Petih agentov

Pet gibanj

Pet procesov

Pet stopenj

 

Kitajski mojstri so odkrili, da bi lahko raznolikost pojavov v vesolju razložili s pet fazno paradigmo.

Teh 5 faz smo opisali z uporabo simbolov: ogenj, zemlja, kovina, voda in les.

Vsak element ima svojo energijo in vsaka od teh energij je povezana s sezono.

Na primer, vodni element je povezan z energijo, ki se umika. V elementu vode vidimo tišino in skladiščenje, kot je medved v zimskem času v hibernaciji.

Lesni element, na drugi strani, je povezan z energijo, ki raste in sprošča. S tem elementom vidimo novo vitalnost in živahno življenje, kot so cvetovi  spomladi.

Če želite začeti jesti zdravo, potem je to nova navada, ki jo želite uvajati. To je energija lesenega elementa.

In tukaj je bistvo tega članka:

Nove rastline ne poganjajo v januarju.

Element lesa  je obdobje in traja od sredine februarja do začetka maja (prebujanje narave), idealno za vnašanje novih navad v naš življenjski cikel. Vsekakor to ni mesec januar.

A ste začutili to resnico?

Ko se pomlad razcveti, poskušajte čutiti njeno energijo.

Spomladi se počutimo bolj živi, svež zrak poln opojnih vonjev prebujajoče narave polni naša pljuča, še več, nas navdihuje. Čutimo, da želimo spremembe, to je spodbuda narave, ki nas kliče, da se prebudimo iz zaspanega zimskega sna.  Spomladi se lažje odločamo.

Energija pomladi je veliko boljša pri metamorfozi in rasti. Ko govorim o energiji, mislim na Qi, vreme, kozmologijo in kako vse to vpliva na človeško telo.

Obstaja razlog, zakaj se hiše in pisalne mize, ter natrpane omare bolje očistijo, presortirajo spomladi. Pomladno čiščenje je odličen primer energije lesa!

In to je prav tista energija, ki jo želimo pri naših odločitvah, ne energijo zime in vodnega elementa.

Ste opazili, da ne govorim o opuščanju slabih navad, ampak dodajanju, vnašanju dobrih v naše življenje.

Energija elementa lesa je za novo rast, ne za opuščanje.

Energija opuščanja pripada elementu kovine (jesen), ko odpada listje z dreves, narava opušča, tako bi bilo dobro opustiti vse, kar nas dela nesrečne.

Če želite opustiti slabo navado kot na primer kajenje, potem so vaše možnosti boljše, če počakate na jesenski element – kovino.

Enako velja za opustitev slabih odnosov ali za menjavo službe, ki vas mori.

Narava vas podpira, le prisluhniti ji moramo s srcem.

 

Vsekakor odločitev, da boste v jeseni zapustili vse toksično v vašem življenju, sprejmite to pomlad. Imate čas  do jeseni izdelati strateški plan kako boste ukrepali, vizualizirajte z močno željo, da si resnično želite opustiti vse, kar vas ne podpira.

Odločanje je povezano z jetrnim in žolčnim meridianom, oba pripadata elementu lesa.

Zato je lažje (vendar ne nujno enostavno), da se spomladi pripravijo načrti za velike odločitve.

 

Ampak, če želite izpustiti slabo navado, močno priporočam, da se zdaj ne odločite in počakate jesen.

 

Ne pozabite, da odločitve niso le odločitve, pač pa jih je potrebno sprejeti  z  aktivnim ukrepanjem.

Ne razumite narobe, vsekakor lahko kakršnokoli odločitev sprejmete kadarkoli. Izbira je vaša.

Govorim le o tem, kako nas narava podpira v letnih časih, da nam je lažje sobivati z njo.

Raziskava o ustvarjanju navad kažejo, da je dosti lažje dodati dobro navado, kot pa odpraviti slabo, kar ne pomeni, se je ni potrebno opustiti.

 

Z drugimi besedami, tudi če se odločite, da boste to jesen opustili slabo navado, boste potrebovali močno voljo in trdno odločitev, da to izpeljete do konca.

Trdno verjamem, da je zdravilni Qigong ena izmed najboljših odločitev, katero ste ali boste uvedli v svoj življenjski slog. Lahko je to tudi yoga, tek. Qigong je umetnost kultiviranja notranje harmonije na vseh področjih življenja, posledično prinaša lažje odločanje in fokusiranje na cilj.

Stanje duha se umiri, ko enkrat spoznaš svoja notranja nebesa se nenehno vračaš k sebi domov. Ni ti več vseeno kaj vnašaš vase, kako se počutiš, s kom se družiš in na kakšnih mestih se zadržuješ.

Samo 5 minuti  Qigonga na dan vam bo pomagalo, da bolj jasno in osredotočeno očistite svoj notranji sveti prostor, ampak le vztrajnost vas pripelje na 10 minut vadbe na dan, morda več. V tem je čarovnija.  Vsak dan 5 minut, morda 10 minut. Ampak res vsak dan, dokler ne postane vadba navada. Potem je to način življenja, potem se poznajo rezultati. Potem se začneš spreminjati.

Torej, če želite izpustiti slabo navado, ne čakajte samo da pride jesen, ampak dodajte dobro dinamiko življenja, prav zdaj.

Naredite pametno odločitev.

Če se ozrete nazaj boste videli, da so nekatere od največjih in najboljših sprememb v vašem življenju prišle po močni in jasni odločitvi.

Toda tudi vi ste nekaj naredili, ko ste sprejeli to odločitev. Z drugimi besedami, vaši odločitvi ali zaobljubi je sledilo ukrepanje. Bodite pozorni, da ne stopite v prevelike škornje in ne pritiskate nase, vse zaobljube naj bodo iz srca in ljubezni do sebe, takrat bodo izpeljane z lahkoto.

“Prebraal sem ta odličen članek na tuji spletni strani in sem navdihnjena, da naredim tudi pri sebi spremembe!

 

Kako veste, daje zaobljuba bila pravilna?

Če že hodite v telovadnico 3 dni na teden, potem je to izvedljivo.

Če vas ni bilo v telovadnici od 4. januarja, je taka odločitev bila napačna.

Odločitve/zaobljube so lahko močne, vendar se jih potrebno držati. Čarovnija je v drobnih navadah in majhnih korakih.

Ne glede na to, koliko sem obremenjena z vsakdanjikom, ta ne mine, da se me Qigong ne dotakne za vsa 10 minut na dan, tudi več. To je moja zaobljuba.

Zaobljube so lahko močne, vendar če jih ne izvajate konstantno, vsak dan, izbledijo.
Kot sem rekla, čarovnija je v majhnih navadah.

Dejansko je majhna navada rešila moje težave že pred leti. Ta drobna navada je bila preprosta: vsak dan10 minuti Qigonga, ne glede na to, kako sem utrujena ali slabe volje.

Razlog, zakaj veliko ljudi odneha pri svojih zaobljubah je v tem, ker jo ne vidijo/čutijo kot vsakodnevno opravilo. Ne postane dovolj močna, da bi se obdržala.

Kristina

________________________________________________________

10.december 2017

 ZASIJ, ŽE VENDAR IN PREBUDI SE LJUBEČE ČLOVEŠKO BITJE  IN NAŠLO BOŠ SVETLOBO  V SEBI!

Morda smo že naveličani posušati, ko govorijo, KAKO ŽIVETI; DA BOŠ MIRNO ŽIVEL, PA ZDRAVO ŽIVEL, PA LEPO ŽIVEL?

A le ena pot vodi v mirno življenje…..potopiti se v globine svojega srčnega oceana! Na to pot nas popelje naša duša, ki ima strast,voljo in pravo smer.

To ni strast do nečesa zunaj od nje. Je samo zanjo. Začne se z vprašanjem “Kdo sem jaz”? Vodi jo notranji ogenj, želja duše. Globoka strast duše prižge luč.

Naloga vsakogar izmed nas  je resnično prepoznati svojo bit, se sprejemati in ljubiti v vsej svoji nepopolnosti, najti božansko srce popolnosti v sebi, pa četudi imamo o sebi najslabše mnenje. Ko iz sebe izbrskamo vsa popačena menja o sebi, jih ozavestimo, se pogledamo v ogledalo, in rečemo:”Hej, kakšna lepa stvaritev sem”, brez, da nam um od zadaj veleva, da je to laž; to ni laž! Pred Stvarnikom smo vsi  čista ljubezen, lepa in enkratna. Ko pričnemo verjeti, da smo božanska bitja čiste zavesti, se začnejo dogajati čudeži. Spreminjati začnemo svojo in kolektivno zavest.


Nekaj težkih bremen prinesemo s seboj na svet, nekaj nam jih naložijo drugi, nekaj življenje, večino bremen si naložimo, kar sami. Vsa bremena so  sestavljena iz teških gmot zgoščene energije, ki nas vlečejo k tlom, hromijo naša čustva in blokirajo našo energijsko pretočnost – ko pogledamo v svoje ogledalo vidimo vseprej, kot nekaj lepega.

Živimo v času, ko nam je dana možnost preko različnih metod priti do svojega bistva.

Recept zahteva pozornost: najprej prepoznati čustvo, morda odnos, ki zastruplja naše mentalno, čustveno in duhovno telo, ga ozavestiti, sprejeti in se od njega z vso vmeno posloviti. Včasih je to zelo težko, a če nas vodi ljubezen do sebe, to ne bo pretežka bariera.

“Izjoči, iztuli, prečisti, umij svoje srce v svojih solzah in resnično pusti bolečini naj odide; ne vračaj se nazaj na staro pot – odreži jo s svetlobnimi škarjami svojega srca”. Naj ne ostane niti usedlina tega. Še več, vsaka še tako huda preizkušnja vodi le po poti do spoznavanja sebe, kaj moramo iz življenja izpustiti oz. se naučiti. Ključ sta zmernost in harmonija! Harmonija  je predvsem odsev svetlobe v srcu.

V svoj srčni vrt posadi le svoje božansko srce, sočutje do sebe in drugih, ter ga zalivaj z harmonijo narave!Zdravilni Qigong je ena od poti s katero dosežem tudi jaz globljo zavedanje svoje božanskosti, predvsem hvaležnosti do vsega stvarstva, uglajeni in mehki gibi me pripeljejo v svet harmonije.  S časom se prebudi uglajenost in harmonija  na vseh razsežnostih. Le začeti in vztrajati je potrebno!


Nekaj kratkih smernic, kje začeti:

Najprej se pogovorimo z mentalnim – svojim miselnim procesom, ki drvi kot avtomobil po avtocesti. Umirite um- misli, skozi močno zavedanje, da vam ni potrebno nenehno premlevati ene in iste stvari. Skozi dihanje (4-vdih; 5-zadrži dih; 6-dolg izdih) začnite umirjati možanske frekvence. Samo jaz sem, jaz in moj dih tukaj in zdaj. S tem dosežemo prisotost v tem trenutku.

Čustveno telo – kako zaznavamo svoje čustvene reakcije, kaj čutimo ali kako se počutimo ob neki osebi, dogodku,itd.? Če nam ni prijetno, se takoj umaknimo od te osebe ali kraja ali dogodka. Zaupajmo svojim občutkom, svojemu srcu. To nikoli ne laže. Srce nas nikoli ne bo poskušalo pretentati, le um ves čas naklepa, kako bi prisluhnili le njemu.

Duhovno telo – to smo mi, mi smo zavest, sklop čudovite božanske energije, v našem srcu gori majhna svetlobna lučka, ki z vplivom okolja, družbe in prevzetih vzorcev s časom ugaša, morda le še tli. Zato ne najdemo pravi stik s seboj.  Poglobljena, tiha meditacija, meditacija v osami le za 10 minut na dan spodbudi, da majhen plamen ponovno zagori v našem srcu.  Ne rabimo biti Buda ali veliki Mojster. Sposobnost božanskega zavedanja z globoko hvaležnostjo do vsega stvarstva nosi vsak v sebi.

Človek je tisti, ki ohranja luč na Zemlji, upanje sveta, magnetno energetsko polje Ljubezni, ki mene in druga Bitja luči privlačiv atmosfero Zemlje, da damo našo Zavest, ki jo širimo k drugim na Zemlji. Mi smo srce mogočnega izražanja, ki se ga človeški um ne more v celoti zavedati. Ohranjati in oblikovati moramo ritem tega srca, skozi katerega lahko veliki Mojstri luči, Stvarnik-Vesolje-Bog izlivajo svojo negovalno energijo, dejanska navodila v besedah in to, kar izpolni Božji načrt v tem fizičnemin astralnem svetu.

Le bodimo prisotni v sebi, v svojem dihu in v vsakem trenutku sedanjosti. To je pot svetlobe! Služite le svetlobi in ljubezni, le tako se duše ljudi nahranijo in prebudijo. Sijmo svetlobo za prebuditev in osvoboditev planeta.

SIJMO SVETLOBO, da se za vekomaj prenehajo bolečine, propadanje, bolezni in sence, ki hočejo zadušiti duhovno naravo vsega človeštva!!!

Namaste