ZAČUTI SVOJ QI: JASNOST

Prvi korak pri kultivaciji energije je, da občutimo energijo. Da bi čutil energijo-qi, mora biti pozornost osredotočena na sedanji trenutek, telo mora biti v stanju dinamične sprostitve. Čutenje vašega qi prebudi vaše razumevanje, kako nepotrebna je vsaka napetost, negativna čustva in omejitve v vašem bivanju. To čuječnost dosežemo z vadbami TaoChi-ja kot so zdravilni Qigong, Tao meditacija, trebušno dihanje, samomasaža…

Ne obremenjujte se z popolnostjo gibov, ampak jasnim osredotočanjem na svojo prisotnost. Poudarek je na čuječnosti telesa in občutku mirnosti.

PREMAKNI SVOJ QI: NEGOVANJE

Fizično gibanje je najhitrejši način za premik energijske stagnacije in pretočnisti qi-ja. ­Obstajajo zelo specifični načini za premik qi-ja v telesu, tako da kroži v vseh meridianih in organih in ustvari obilno zdravje. TaoChi vadbe so zasnovani tako, da komunicirajo s telesom; vadba je nežna brez napetosti ali potiskanja. Energija izhaja iz notranje moči in trdnim temeljem, ne pa s silo. Vadbe s silo izčrpajo energijo in na koncu čutimo izčrpanost. Po TaoChi vadbi smo sproščeni, zadovoljni in umirjeni. Z zvokom in vizualizacij svetlobe postopno odpiramo energijske kanale telesa, negujemo in krepimo tok Qi-ja. Cilj je da postanemo mehki, voljni, močni od znotraj in polni vitalne življenjske sile, da se počutimo kot brezskrben otrok.

PREČISTI SVOJ QI: KROŽENJE

Postopek za negovanje optimalnega stanja energije je konstantno kroženje Qi-ja. Vsi si želimo biti zdravi, imeti duševno jasnost, biti sočutni do sebe in drugih in sposobni graditi ljubeče odnose.

Slika: Stare kitajske modrosti-kroženje in soodvisnost Qi-ja,krvi in telesnih tekočin

Medtem ko se večina od nas nagiba k osredotočanju na količino energije (več energije, bolje se počutimo) ali pomanjkanje energije (manj energije, manj motivacije), se TaoChi osredotoča na kakovost naše energije: na fluidnost, kroženje in nenehen pretok brez zastojev, torej na uravnotežen in trajnosten nivo skladne energije. Preprosto se priklopimo in naravnamo na zakone vesolja. Tej praksi taoisti pravijo notranja alkimija in uporabljajo posebne tehnike meditacije. Kot vaš Qi rafinira vašo sposobnost preoblikovanja negativnih čustev v višja krepostna stanje: kot so sočutje, velikodušnosti, modrost odpuščanja, pogum in nesebičen pogleda na globljo povezavo z vso naravo in bitji, ste dosegli svojo bit.

VZDRŽEVANJE QI-JA: SKLADNOST IN VZTRAJNOST

Življenje se giblje v stalnem toku, ki nas lahko pripelje iz ene skrajnosti v drugo. Dobro je izražati svoja čustva, še pomembneje pa je vrnitev v svoj center spokojnosti, svoje srce, le tako lahko ohranimo ravnovesje. Zunanji kaos nas ne sme speljati od sebe. Tao in zdravilni Qigong si prizadevata najti harmonijo in ravnovesje; harmonijo in ravnovesje znotraj sebe, harmonijo in ravnovesje med nami in naravo ter vesoljem. Ohranjanje ravnovesja v življenju je ohranjanjanje vašega energetskega telesa čistega, tako z mislimi, prehrano in vodo. Večina ljudi čuti svojo energijo, ko redno in dosledno ter vztrajno dnevno vadijo vsaj 20 minut.

Namaste