PREHLAD

 

Rumeni cesar pravi:«Modri neguje življenje, ki teče s štirimi letnimi časi, tako da se prilagodi na mraz ali vročino, uskladi veselje in jezo v mirnem stanovanju, z ravnovesjem med yin in yang in med tistim kar je trdo in mehko. Zlo tako ne more doseči modrega človeka, on bo postal priča dolgemu življenju.« (Huangdi Neijing). Ko se oddaljimo od naravnih zakonov in ne upoštevamo preprostih nasvetov, se oddaljimo tudi od našega srca, duha in fizičnega telesa. Vitalna energija znotraj kanalov, meridijanov prične zastajati ali spreminjati svojo naravno smer. Takšno telo, ki ni v ravnovesju, zlahka zboli. Zlasti v tem hladnem obdobju je velik porast najrazličnejših virusnih, prehladnih in gripalnih obolenj.

Diagnosticiranje in samopomoč pri prehladu: (2 tipa prehlada)

V tradicionalni kitajski medicini zdravniki prehladna obolenja delijo v več skupin, tako je tudi zdravljenje zelo individualne narave. Enak virus lahko enemu človeku povzroči drugačne simptome, kot drugemu. V splošnem pa se v kitajski medicini delijo prehladi na prehlad tipa veter/vročina ter prehlad tipa veter/mraz, čeprav obstaja še kopica drugih različic in deljenj.

Prehlad tipa veter/vročina: Kadar nas prizadene tovrstni prehlad imamo v splošnem povišano telesno temperaturo (visoka vročina), prisotno je tudi vneto grlo, prekomerno potenje, nosni izcedek je rumenkaste barve, usta so izsušena, peče nas grlo, lahko tudi ustna votlina, obloga na jeziku je prav tako rumenkaste barve, konici in stranski del jezika pogosto rdeč, vse skupaj pa spremlja še neprivlačen glavobol. Notranji veter kot patogeni dejavnik je zelo agresiven, njegovo gibanje je hitro in intenzivno. S seboj prenaša po telesu tudi ostale škodljive vplive, zato so lahko prisotne tudi bolečine v mišicah, kosteh, sklepih, ki se rade selijo  po telesu.

Kaj lahko naredimo? Predvsem je pomembno, da pri tem tipu prehlada pijemo dovolj tekočine, saj se telo zaradi potenja hitro dehidrira.

Prehlad tipa veter/mraz: Pri tovrstnem prehladu nas pogosto spremlja glavobol, trese nas mrzlica, jezik je bled z belkasto oblogo, nosni izcedek je prav tako bel, imamo občutek teže in bolečine v udih, prisoten je kašelj ter splošna šibkost telesa. Manj apetita imamo po pitju tekočin in splošno po uživanju hrane. V nekaterih primerih gre tudi za različne kombinacije simptomov.

V primeru, ko je kašelj zelo suh in ga spremlja tudi občutek suhosti ustne votline in jezika pa pravimo, da je poleg vetra in hladu naseljena v telesu tudi suša/suhost, kot škodljivi vpliv. Če opomnimo obstaja več škodljivih vplivov, ki so povezani z notranjimi organi. Jetra so povezana v vetrom, srce z vročino ali ognjem, vranica z vlago, pljuča s sušo ali suhostjo ter ledvice s hladom ali mrazom. Kadar so ti organi šibki se lahko pojavi porast škodljivih vplivov v telesu, saj organi zaradi šibkosti ne opravljajo svojih fizioloških funkcij v polni meri. V vsakem primeru je pomembno, da pri tovrstnem prehladu spodbudimo potenje in zmanjšamo obroke, saj je potrebno izgnati toksine iz telesa ter omogočiti imunskemu sistemu, da opravlja svojo funkcijo. V tradicionalni kitajski medicini pravimo, da je človeško telo kot hiša. Vsaka hiša ima okna in vrata preko katerih dovajamo v hišo sveži zrak, svežo energijo, prav tako telo. Preko odprtih treh vrat, to je razstrupljanje preko blata, razstrupljanje preko urina ter preko kože in por se naše telo lahko najbolje očisti, tudi s potenjem.

Namaste